Debatt: Skydda Faluns utvecklingsområden mot mineralprospektering

Samhället behöver metaller, men det finns ett pris. Till Bergsstaten inkommer kontinuerligt ansökningar om undersökningstillstånd enligt minerallagen som berör stora ytor och tusentals människor i Falu kommun. I dagsläget finns sju brytningstillstånd för gruvor väster om Grycksbo och en under sjön Stora Aspan. För att dessa ska aktiveras krävs större malmvolymer än vad som idag är känt. Därför pågår omfattande mineralprospektering i kommunen. Oberoende av detta pågår också planeringsarbete med fördjupad översiktsplan för landsbygden i Falu kommun.

Undersökningstillstånd innebär visserligen inte att nya gruvor står för dörren i morgon. Det är en lång process. Mineralerna som finns i jordskorpan ligger dock där de ligger. Så länge samhällets efterfrågan på metaller och mineraler kvarstår i nuvarande omfattning kommer hela tiden nya förslag om gruvverksamhet att återkomma. För att det ska räcka i framtiden måste vi omgående utveckla återbruk, återvinning och sänka vårt uttag av jungfruliga råvaror.

Modern gruvverksamhet innebär en extraordinär belastning på miljön, framför allt är det okänt hur vi på sikt ska säkra avfallshögarna efter det att en gruva inte längre är lönsam. Lokalsamhället måste också skaffa sig en bättre förhandlingsposition. I kommunen finns kulturbygd, odlingsmarker, världsarv och vattentillgångar som är angelägna att skydda. Särskilt viktiga är:

– Aspeboda socken med kommunala planer för att utveckla boende,

– Området runt sjön Toftan och upp mot Svärdsjö Boda,

– Svärdsjöåsen med viktiga vattenförande lager.

Falu kommun bör därför begränsa möjligheten att bedriva gruvverksamhet i för kommunen strategiska områden. Ett bra sätt är att lyfta frågan i pågående översiktsplanearbete och på sikt införa så kallade områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen.

Anders Gottberg och Simon Söderstedt, Naturskyddsföreningen i Falun