Knepen för ett miljösmart julbord

jultjej-420

Här är tipsen som ger dig ett frestande, lyxigt och samtidigt schysst julbord.

Skippa den värsta köttfrossan, satsa på en balans mellan kött och grönt, tänk kvalitet, gör de vegetariska rätterna oemotståndliga och ”lura” gästerna att äta miljösmart.

1. Satsa på kvalitet

Satsa på riktigt bra ekologiska råvaror och ekoskinka.

2. Skippa köttfrossan

Ett traditionellt julbord svämmar ofta över av kött. Balansera upp det hela med stora färgsprakande lass från växtriket. Rödbetor, morötter, rödkål och apelsiner från Europa är i säsong just nu.

3. Undvik julbordets bottennapp

Det kanske viktigaste jultipset i år är att hoppa över ålen till julbordet. Vill du göra något konkret för att rädda den spillra som är kvar av ålbeståndet kan du köpa en eller ett par fiskerättigheter. 100 kr = 1 räddad ål. Den perfekta julklappen och julens goda gärning i ett!

4. Skippa lutfisken

Det svenska beståndet av långa – som lutfisken görs av – är klassad som starkt hotad av Artdatabanken. Något bättre står det till med bestånden från Island och Barents hav, men inte så värst bra där heller. Njut av sill och Janssons frestelse med ansjovis (skarpsill) istället.

5. Lägg upp listigt

Placera de vegetariska rätterna ”i början” av julbordet och presentera dem generöst. Då blir det lite mindre plats på tallriken för köttet och fisken och dina gäster äter miljösmart av bara farten. Ett annat knep är att lägga upp rätterna med kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut.

6. Bjud på schyssta sötsaker

Kaffet ska helst vara märkt med både Krav och Fairtrade. Då är kaffebönorna odlade utan giftiga bekämpningsmedel. Dessutom har arbetarna fått vettigt betalt. Detsamma gäller chokladen. Bjussar du på vindruvor – kolla efter ekologiska.