Gröna Gaffeln på gång!

Gröna gaffeln_komp

Varje höst arrangeras Miljövänliga Veckan under vecka 40. Årets kampanj heter Gröna Gaffeln och syftar till att minska restaurangmatens miljöpåverkan.

Det enklaste och bästa sättet att äta mer miljövänligt är att äta mer vegetariskt. Det var temat redan för förra årets kampanj. I år fortsätter vi och fokuserar nu på det vi äter på restaurang. Konkret handlar det om att uppmuntra restaurangerna att under en vecka (v. 40) lyfta den vegetariska ”gröna” maten på menyn. Det ska helt enkelt bli lättare att äta vegetariskt på restaurang.

Kampanjen pågår över hela landet. I Falun kommer kretsen att besöka så många matställen som möjligt och tillfråga dem om att delta i kampanjen. Restaurangerna åtar sig då att ”lyfta” de vegetariska rätterna i menyn (sätta först i menyn eller på annat sätt göra det enkelt för kunden att hitta dessa alternativ), samt med dekaler och information om mat och miljö visa att man deltar i kampanjen. Förutom fler kunder som väljer vegetariskt kommer restaurangen att få tillbaka positiv publicitet i form av annonsering (restaurangens namn syns på Naturskyddsföreningens webbsidor, i annons i Sveriges Natur, i kommunens skyltfönster på Stora torget här i Falun).

Vid Bondens marknad den 18 september hade vi kampanjstart (se fotot). Intresset var glädjande stort! Vi hoppas kampanjen kan få bli ett litet steg i rätt riktning mot mer vegetarisk mat här i Falun!

Under denna vecka och nästa, fram till fredag 1 okt, är vi ett stort gäng som kommer att besöka ett ännu större antal restauranger i kommunen. Vi berättar om kampanjen och frågar om restaurangen vill vara med. Vill du besöka en restaurang? Har du en favoritrestaurang som bättre borde profilera sina vegetariska alternativ? Hör av dig till Anton Grenholm, 070-251 40 54

Läs mer om Gröna gaffeln

Läs mer om jordbruk, mat och miljö